Pune punct conflictelor. Alege medierea! | 0752-231-573Suna acum! |
Dr. Richard A. Gardner este cel care a definit pentru prima data sindromul de alienare parentala (Parental Alientation Sindrome – PAS) in anii 1980. Explicat pe scurs, alienarea parentala poate fi definita si drept un set de strategii pe care parintele alienator le foloseste pentru a inversuna copilul importiva celuilalt parinte.
Aceasta tulburare apare in contextul disputelor in ceea ce priveste custodia copilului, si apare cand unul dintre parinti manifesta o campanie de denigrare al parintelui de sex opus in fata copilului.
Prin ganduri, actiuni si maniere verbale sau non-verbale copilului i se induc anumite idei, cu scopul de a-l face sa creada ca celalalt parinte ii este dusman. In cadrul certerarilor unii autori au identificat anumite caracteristici care definesc parintii care incearca denigrarea fostului partener in fata copilului:
R. Gardner identifica in studiile realizate aproximativ opt „ simptome” pe care copiii alienati le prezintǎ:
Alienare parentala implica "programarea" unui copil spre a-l denigra pe celalalt parinte, iar aceasta problema este un semn clar al incapacitatii parintelui, de obicei cel custodian, de a nu-si transmite conflictele personale cu fostul partener copilului si de a se concentra pe nevoile copilului.
Amy Baker sutine ca alienarea parentala implica un set de strategii, inclusiv la limitarea contactului cu parintele necustodian, si incercarea de a sterge copilului amintirile si iubirea pentru parintele sau. Mai mult, alienarea parentala apare mult mai adesea decat se banuieste, iar datele arata ca in aproximativ 11-15 % din cazurile de divorturi care implica copii apare un tip de alienare parentala. Analizele realiate despre acest subiect mai indica si faptul ca alienarea parentala poate avea efecte devastatoare pentru copil, pe termen lung respectiv: stima de sine scazuta, depresie, abuz de droguri/alcool, lipsa de incredere, instrainare in cazul copiilor proprii, divort si alte raspunsuri specifice de natura negativa.
Surse:
Amy J. L. Baker. Adult Children of Parental Alienation Syndrome: Breaking the Ties that Bind. Cultic Studies Review, Vol. 7, No. 1, 2008, pp. 57-63
MEDIEREA ESTE SOLUTIA!
AFLA MAI MULTE la telefon 0752.23.15.73 sau pe e-mail Această adresă de email este protejată de spambots. Trebuie să aveți JavaScript activat ca să o puteți vedea. !
Dr. Simona Maria VLĂDICA
Mediator autorizat
„Prin mediere conflictele sunt privite dintr-o alta perspectiva, ceea ce duce la rezolvarea lor mai rapida...
MEDIATOR LECTOR UNIV. DR. SIMONA MARIA VLĂDICA
![]() |
Adresa: |
![]() |
Telefon: |
![]() |
Email: |